Hosszú hétvégék, mindegy hogy hol, csak távol otthonról

Motoros barátaim rendszeresen indulnak hosszabb túrákra az egész csapattal együtt. Egész hétvégéket töltenek közösen, az utakon. Egész napos menetelés után, azonban jól esik megpihenni egy kényelmes szálláson. Sokszor kisebb panziókban szállnak meg, de van, amikor wellness szállásokon.

akciós bukósisak

Egy-egy hosszú hétvégére én is szeretek elutazni a barátnőmmel. Én nem vagyok az a kifejezetten aktív pihenő, nekem teljesen megfelel, egy kényelmes ágy. A szállás minősége, így nagyon fontos. A motoros ismerőseim is igényesek a szállásra is, annak ellenére, hogy ők csak egy-egy éjszakát töltenek ott. Náluk a legfontosabb, azonban a saját felszerelésük. Egész túlélőkészletet visznek magukkal, összevetve mindegyikük készletét, akár egy hétig is képesek lennének kihúzni, mindenféle ellátás nélkül. A kajás csomagokon kívül persze, a legfontosabbak a motoros felszerelések. A védőruhák és a bukósisak. Rendkívül sokszor szokták hangoztatni az ismerőseim, hogy bárhova indulok motorral, mindig tegyek bukósisakot. Ha csak a szomszéd utcába is ugrok át a boltba motorral, az első akkor is a biztonság. Ők is tudják, pedig, hogy nekem csak egy kis motorom van, amivel nem is jutnék messzire. És mindig oda szoktam figyelni az ilyen dolgokra.

Most is le akarom cserélni a bukósisakomat, mert már több éve használom, és bár nincs rajta semmi látható sérülés, azért nem árt néha újat venni. Akciós bukósisakok után nézelődve a neten, találtam egy remek weboldalt. Itt név és e-mail cím ellenében, egyből egy 5000 forintos kupont szerezhetünk, amit a vásárlásnál beválthatunk. Sok segítséget találtam az oldalon, különböző szempontokat, amikre érdemes odafigyelni egy bukó vásárlásakor. Jól is jön minden ötlet, nem vagyok túl tapasztalt ezen a téren, talán ez lesz életem második sisakja. Érthető is, hiszen eddig nem motoroztam túl sokat. Gyerekkoromban még a nagypapám oldalkocsis motorjában kezdtem megismerkedni, ennek a típusú közlekedésnek az élményeivel. A papa szenvedélyes motoros volt, volt szóló motorja is, de engem mindig az oldalkocsisban vitt, az nagyobb biztonságot nyújtott. Ő is adott rám mindig bukósisakot. Az is és az övé is nyitott bukó volt.

Most figyeltem csak fel rá, mikor kezdtem belemélyedni a motoros dolgokba, hogy a nyitott bukó az állat nem is védi. Az is rendkívül fontos, pedig, úgyhogy én most olyat szeretnék, ami teljesen zárt. Ugyan még nem fogok túrákra indulni a barátaimmal, de rövidebb távokon is fontos, hogy biztonságban érezzük magunkat.

Jó lenne pedig a hétvégi kirándulásokra motorral menni, de ez még csak egy álom a számomra. Autóval szoktunk menni, így akár pár nap alatt, több helyre is eljutunk. Minden napra máshova foglalunk szállást. Még szerencse, hogy általában találunk szobákat egy éjszakára is. A motoros haverok, nem szoktak ennyit aggódni, hogy hol fognak aludni. Ha úgy van, ők bárhol meg tudnak pihenni, mert sátrat is mindig visznek magukkal. Tényleg minden felszerelésük megvan. Még Bear Grylls is megirigyelné őket. Főleg a motorok miatt, nagyon fényesre csinosítják őket indulás előtt, a bukósisakokra is külön figyelmet fordítanak. A bukósisak plexit, például gyakrabban is cserélik, mint magát a bukót. A plexit lehet políroztatni is, de azzal csak a kisebb karcolásokat lehet megfelelően eltüntetni.

A bukósisakot öt évente ajánlatos lecserélni. Nem számít, hogy nincs rajta repedés vagy ilyesmi, ennyi idő alatt már elhasználódhat annyira, hogy nem nyújt akkora védelmet, mint újkorában. Az öreg motorosok, már csak tudják, hogy ilyenekre oda kell figyelni. Örülök is nagyon, hogy találtam ezt a bukósisak akciós oldalt. Már épp ideje egy új sisaknak. Erre különösen vigyázni fogok, használat után mindig megtisztítom és sisakzsákban tartom.

A fő motoros szezon a nyár, de már a kora tavaszi jó időkkel kezdenek megjelenni a motorosok az utakon. A legtöbben júniustól augusztusig szoktak túrázni, ekkor tényleg sok motorossal találkozni. Még ősszel is akad bőven olyan idő, ami megfelelő egy ilyen kiruccanásra. Maximum kicsit jobban fel kell ilyenkor öltözni. Én csak nyáron szoktam elővenni a paripát. Előbb nem tudok időt szánni rá, hogy átnézzem, minden rendben van e rajta. A téli pihenő után, ugyanis mindig alaposan át kell vizsgálni, ha nem vagyunk gyakorlottak, akkor egy szervizbe is érdemes elvinni. Általában van is egy-két apróság, amit javítani vagy cserélni kell rajta. Ezeket, azonban soha nem szabad megspórolni, mivel az életünk múlhat rajta.