Online filmek vagy a TV?

A legtöbb szállodai szobában ugyan szokott tévé lenni, a vendégek nagy többsége mégis hoz magával saját gépet, és inkább a Wi-fi nyújtotta lehetőségeket használja ki, és online filmeket néz. De miért?

Eleinte arra gyanakodtam, hogy TV-ben leadott filmeket azért nem szeretik, mert csakis szinkronosan láthatják őket, míg az online filmek között megtalálhatják az eredeti, feliratos verziókat is. Meg voltam győződve róla, hogy csakis ez lehet az oka ennek, egészen addig, amíg meg egyszer meg nem hallottam az egyik ajtó mögül kiszűrődő hangokat, amik egyértelműen magyar szinkronszínészekhez tartoznak. Az pedig biztos, hogy a bent lakók nem tévéztek, mivel a távirányítót sem kérték el a recepción.

Miért népszerűek az online filmek magyarul? Értelemszerűen azért, mert könnyebb őket megérteni, és mindemellett nincsenek közbevágva reklámok sem, tehát zavartalanul ülhetik végig azt a másfél-két órát, amit erre szánnak. A feliratos változatnak ugyan megvannak a maga előnyei, többek között az is, hogy segíti a nyelvtanulást, de azt se felejtsük el, hogy nagy mértékben tuja rontani a filmélményt. Amíg a feliratot olvasod, addig nem tudsz figyelni a színészek arcjátékára, és lemaradsz olyan fontos elemekről, amik egészen más színben tüntethetnek fel adott esetben egy adott szereplőt.

Én magam is a magyar nyelvű filmek oldalán állok, de eddig nem érdeklődtem külön az online filmek után. Aztán egyik nap csak rávettem magam, hogy megismerkedjek ezzel a világgal. Elővettem a számítógépem, és elkezdtem online filmes oldalak után kutatni. Viszonylag hamar megtaláltam a mozi.ma-t, és ott is ragadtam legalább egy órára. Elkezdtem böngészni a filmek között, és legnagyobb örömömre olyanokat is sikerült találnom, amiket gyerekkoromban láttam utoljára, de mindig is szerettem volna újranézni. A TV egyik problémája, hogy nem azt nézel rajta, amit akarsz, hanem azt, amit adnak, ez pedig mindig pénzügyi érdekek alapján dől el. Azok a filmek, amiket én szeretek, sajnos nem érdekelnek elég embert, ebből következően pedig nem is érné meg a tévétársaságoknak ezeket leadni.

Most viszont végre itt a lehetőség, hogy igazi klasszikusokat nézhessek újra, ami hatalmas lehetőség számomra. Egyből be is könyvjelzőztem a mozi.ma oldalt, és másnap vissza is tértem a szabadidőmben böngészni. Összehoztam egy bakancslistát azokból a filmekből, amiket feltétlenül meg akarok nézni a közeljövőben. Ahogy sokan, én is az online filmek magyarul történő megtekintése mellett teszem le a voksomat, mivel szeretem hallgatni a magyar szinkronszínészek hangját. Az én kedvenceim ráadásul még abban a korban készültek, amikor szinkronstúdiók nem összecsapott munkákat adtak ki a kezükből, hanem bőven volt idejük igényesen elkészíteni a megfelelő szinkront. Ma sem trehányságból dolgoznak így egyébként, hanem a szükség hozza így: ha kijön egy film Amerikában, akkor nagyjából 1 héten belül le kell adni itthon is, tehát nincs sok idő arra, hogy folyton újravegyenek egy-egy jelenetet. A szinkron ma már tömeggyártott termék, és ezt figyelembe véve megdöbbentő, hogy mennyire magas minőségű ennek ellenére is.

Az online filmek magyarul tehát úgy tűnik sokkal több ember érdekelnek, mint eredeti nyelven, és már értem is, hogy miért. Persze emiatt még nem fogom kidobatni a szobákból a tévéket, hiszen azért még mindig sokan vannak, akik a hagyományos szórakozást szeretik és igénylik. Én viszont nem tudom, mikor fogom legközelebb bekapcsolni az enyémet, mert a következő hetek egészen biztosan az online filmekről fognak szólni.