Szállodába a szüleim kocsijával

Mióta férjem is és én is komolyabb munkahelyet választottunk magunknak, nagyon nehéz, hogy össze tudjuk egyeztetni nyáron a szabadságainkat. Általában fél évre előre ki kell tűzni a nyaralásaink időpontját, megszervezni a szállást, a leutazást és mindent, mert ha bármi közbe jönne, akkor az egész kártyavárként omlana össze. Hát, mint kiderült, mi se tudunk azért mindent előre látni: a motorolaj problémák például nem tartoznak ebbe a kategóriába.

Idén augusztus elejére terveztük egy várfürdőbe történő öt napos kirándulásunkat, amire megfelelően rá is készültünk, azonban az utolsó pillanatban, előző este jött be a férjem aggódó arccal, hogy a kocsija nem biztos, hogy bírni fogja az utat. Kérdezgetésemre bevallotta, hogy igazából az alacsony olajszintet jelző lámpája már hetek óta világít, azonban mivel nincsen tartalékja a neki szükséges Liqui Moly márkájú olajból, ezért mindeddig figyelmen kívül hagyta.

Ma azonban elkezdett nem túl kellemes hangokat hallani a motorból, amit csak azzal tud összekapcsolni, hogy nem lehet elég motorolaj a kocsiban. Mivel tudja, hogy holnap indulnánk el nyaralni, ami egy igen hosszú és megterhelő út lenne, nem tudja bele mer-e vágni…

Nyilván, nagyon ideges lettem, hogy a Liqui Moly keresztülhúzhatja a nyaralásunkat, de még jobban zavart az, hogy miért nem ment el az elmúlt hetekben vásárolni ilyet, ha ennyire fontos. Nyilván erre csak hebegni-habogni tudott, de rendes választ nem mondott, csak hogy nagyon elfoglalt volt, nem gondolta, volna, hogy ilyen fontos lesz, és ha mindezt tudja, akkor természetesen tartalékba is lenne olyan, mint amilyet pár éve is vett…

Ma, mielőtt hazajött, megpróbált bemenni a benzinkutakra, és megkérdezni, nincs-e véletlen pont olyan, mint ami a motorjába kell, de csak más fajta Liqui Molyk voltak a polcon. Az eladók azt mondták, hogy a legbölcsebb az lenne, hogyha mindenképpen megkeresne egy olyan típusút, mint ami neki kell, mert ha attól eltérő adalékokkal rendelkezőt tölt a motorba, az akár több bajt is csinálhatna, mint hasznot.

Így aztán motorolaj nélkül kellett hazajönnie, és azt ajánlja, hogy ne az ő kocsijával induljunk el holnap, mert semmi se garantálja, hogy az úton előbb találunk megfelelő Liqui Molyt, minthogy komolyabb kárt tegyünk a kocsiban.

Egyetlen ötletem volt csak arra, hogy mit tegyünk, hogy ne kelljen lemondani a nyaralást, ez pedig az volt, hogy felhívtam a szüleimet még aznap este. Szerencsére ők nem túl távol éltek tőlünk, és teljesen nyitottak voltak arra, hogy az ő kocsijukat használjuk az utazásra – annyira nem szokták sokat használni, hogy ne bírják ki nélküle, és nekik a motorolaj szintjük is mindig rendbe van. Apukám ugyanis nagy kocsirajongó, és el se tudnám képzelni, hogy a garázsába ne tartson mindig legalább 3 üveg tartalék motorolajt, hidraulika olajt, de akár még váltóolajt is.

Így aztán másnap reggel kocsit váltottunk, és az övéjükkel utaztunk, hogy együtt töltsük az öt nap szabadságunkat. Nyilván, a rossz döntés, hogy a férjem nem cserélt motorolajt, amikor még meg lett volna rá a lehetősége, végig ott lebegett a fejünk fölött, de úgy gondoltam, hogy tanulhatott az esetből, és legközelebb körültekintőbben jár el, ha a kocsijának az egészségéről van szó.

A legkellemesebb meglepetés az volt, hogy mikor hazaértünk, és kiderült, hogy édesapám már a megfelelő Liqui Molyt is beszerzett egy online webshopból. Utánanézett annak, hogy pontosan milyen típusra van szükségünk, mivel ha mást nem, legalább annyit jól csináltunk, hogy nem tettünk bele más fajtát, és megrendelte online.

Természetesen rögtön kettőt rendelt belőle, egy üveget arra, hogy most beletöltse, egyet pedig arra, hogy legközelebb ne forduljon ilyen elő.

A motort így is el kell majd vinnünk szervízbe, hogy ellenőrizzék, hisz ki tudja, hogy milyen károsodások vannak már benne, és meg lehet-e egyáltalán bízni abban, hogy nem hagy minket cserbe egy másik fontos alkalomnál. Az, hogy sokáig ment kevés motorolajjal könnyedén okozhatta az alkatrészek túlmelegedését és kopását, ami nagyban rövidíti az élettartamot: legrosszabb esetben a közeljövőben akár ez egész motort is le kell cserélnünk.

Hogy ez ne forduljon többet elő, azt javasolta a férjemnek, hogy mostantól havonta-kéthavonta ellenőrizze, hogy mennyi Liqui Moly van a motorban – nem elég az, hogyha csak a műszaki vizsga előtt ránéz, és gyorsan feltölti. Ha bármikor is azt látja, hogy túl alacsony vagy túl magas a szint, intézkedjen, és legrosszabb esetben is egy-másfél évente tartson egy teljes cserét. Ilyen módon elkerülheti, hogy ez a probléma újra előforduljon.

Nagyon megköszöntük édesapámnak, hogy a kölcsönadott autóval megmentették a várfürdőben töltött hétvégénket, és azt is, hogy a hasznos tanácsaival és a Liqui Moly rendelésével segített. Még azt se engedte, hogy kifizessük az árát, mert mint mondta, amúgy is egy nagyon olcsó helyet talált a rendelésre. Cserébe legalább meghívtuk őket egy étterembe, amit nem utasítottak vissza – és így, hogy a kocsink motorolaja már rendbe van, el is vihetjük őket oda.