IT gyorstalpaló VPN témakörben

Nagyon fontosak manapság azok a skillek, amiket igazából nem az iskolapadban szerez az ember – inkább csak indirekt módon. Nem attól tudok tanulni, hogy megmutatták hogyan kell és nem attól tudok keresni az interneten és magamtól problémákat megoldani, hogy bárki megmutatta volna hogyan csináljam. Attól megy, hogy bele voltam kényszerítve olyan szituációkba, ahol ezt meg kellett oldanom és én megoldottam, magamtól. Ez a helyzet igazából most is, de azért sokat segít ha néha felsejlenek bizonyos emlékképek, hogy egy ismerős szó hallatán legalább a témakört be tudjam lőni. Szóval kezdjük.

Mi a VPN (Virtual Private Network) és miért jó? – RackForest

Nem rég ötlött szembe a fenti kérdés, mert egy ismerősöm megkért, hogy segítsek neki, mert hogy én mindenre olyan könnyen találok válaszokat… Na ezt jól megkaptam! Úgyhogy nekiálltam szépen keresgélni.

Első körben azt kell tudni, hogy a RackForest egy olyan vállalkozás, akik mai nagyon fontos IT szolgáltatásokkal segítik az életünket – még ha nem is tudunk róla. Foglalkoznak többek között tárhelyek, szerverek és domainek bérbeadásával és üzemeltetésével, de különböző felhő és szoftverbérlésekkel is. Ezek közé a tevékenységi körök közé nagyon is jól illik a VPN szerverek bérbeadása. De miről is van szó pontosan?

Nos, a VPN, ahogy az fentebb is látszik egy virtuális magánhálózat (Virtual Private Network). Virtuális is meg magán is meg hálózat is? Hűha… Semmi extrára nem kell gondolni! Ez egy olyan számítógéphálózat fölé kiépített rendszer, amelyet interneten keresztül lehet elérni és arra van kitalálva, hogy titkosított csatornán keresztül lehessen adatokat, fájlokat, hangot és képet küldeni és fogadni, illetve különböző programokat futtatni. Erre nagyon sok esetben lehet igény és szükség, például komoly nagyvállalatok ipari titkait illetően, de épp úgy nemzetbiztonsági ügyek esetében is, ahogy magánszemélyeknél is. Például ha szeretnénk megkerülni azt, hogy IP alapján kiszűrjenek vagy netán kitiltsanak valahonnan, akkor ha VPN-en keresztül dolgozunk nem lesz ilyen problémánk. Szóval ez az egész arra jó, hogy titkosított csatornán keresztül lehessen dolgozni és intézni mindenféle ügyes-bajos, legális és megtűrt kategóriájú cselekményt a kis életünkben.

A RackForest pedig ezt egy olyan formába csomagolja a megrendelőknek, ami maximálisan bizalommal kecsegtet. Lehet náluk igényelni Site 2 Site szolgáltatást, ami annyit tesz, hogy létre lehet vele hozni olyan kapcsolatot, ami annyira biztonságos, hogy bármilyen szupertitkos üzleti alkalmazások is futhatnak rajta, mert megtörhetetlen. Ez valamilyen helyi hálózat (LAN) és valamely más rendszer között jöhet létre, a kapcsolat jellege pedig hang, adat és internet. Kétféle kivitelben tudják ezt megvalósítani, az egyik a Layer2 a másik a Layer3 kapcsolat, mindkét esetben az AES256 a titkosításhoz használt protokoll.

A másik lehetőség ami igényelhető tőlük ebben a témakörben a Kliens VPN szolgáltatást. Ez azt foglalja magában, hogy a megrendelő bérli a VPN szervert a RakcForestnél, amit ő a havidíjért cserébe bérbe ad, karbantart és üzemeltet, és persze biztosítja azokat a szükséges adatokat, amivel a szerver használható. Mindkét esetben érdemes egyedi árajánlatot kérni, mert ezek mind-mind nagyon sok tényezős dolgok és minden bizonnyal tudnak olyan személyre szabott ajánlatokat kínálni, amik a lehető leginkább kedvezők.

Minimális keresgélés után azt hiszem most is sikerült minden elemet megválaszolni, úgyhogy nem panaszkodom, talán még mindig nem rozsdásodtam be, ami a keresgélést illeti. Lehet neki is állok szállásokat nézni…