Szállodai munkám Ausztriában folytatom

Nagyon sokáig dolgoztam Magyarországon szállodai kisegítőként, de sajnos egy idő után rá kellett jönnöm, hogy ez nem egy olyan szakma, amivel sokra tudok menni itthon. Mikor eljött életemnek az a pontja, hogy már el kellett kezdenem gondolkodnom a családalapításon, a saját lakás vásárlásán és berendezésén, akkor realizáltam, hogyha úgy folytatom az életemet, mint eddig, akkor sose fog egy ilyen vágyam se megvalósulni.

Mindig ott volt bennem persze egy olyan gondolat, hogy mennyivel jobb lenne valamilyen ausztriai munka után nézni, de amíg el nem jutottam idáig, nem vettem komolyan – elvégre itthon egy elég szép hotelben dolgozok, mi mást akarhatnék. Természetesen nem is akarok mindenkit, aki ezt a blogot olvassa, és esetleg hasonló szállodai munkája van meggyőzni arról, hogy az ausztriai munka az út, hisz nekem is nagyon sok gondolkodás kellett, hogy rávegyem magam. De utólag nagyon örülök neki, hogy elkezdtem a különböző ausztriai álláskereső portálokat olvasgatni.

Nagyon hamar kiderült, hogy azokért a munkákért, amit itthon elvégzek, a határ túloldalán sokkal, de sokkal többet kapnék – mármint, egész pontosan természetesen ott is a minimálbér közelében keresnék, de az Ausztriában teljesen mást jelent, mint itthon, és akár havi ezer euró felett is lehet!

Nem is kellett többet gondolkodnom, eldöntöttem, hogy az itthoni szállodai munkámat lecserélem külföldire. Ennek a legegyszerűbb módja szerintem az, hogyha igénybe is veszem egy ausztriai munkákkal foglalkozó ember segítségét, mivel így tudom a leggyorsabban és legbiztonságosabban elintézni a munkahelyváltást.

Egyedül azért nem kezdtem volna bele, ez teljesen biztos. Hisz ha úgy nézzük, eddig is azért voltam évekig a mostani munkahelyemen, mert eléggé félek a változástól, így az, hogy azonnal külföldre utazok, elég éles váltás lesz. Mindenképpen szeretném, hogy legyen egy biztonsági háló mögöttem, hogy a legrosszabb esetben is legyen mit csinálnom.

Végül találtam egy tök jó, ausztriai munkákkal foglalkozó oldalt, ahol mindezt meg tudták nekem adni, és cserébe csak annyi kell, hogy német nyelvtudásom legyen. Ezzel szerencsére nincsen bajom, és erről egy jó kis szóbeli interjúban bizonyságot is tudtam adni, mielőtt elkezdődött volna a pályáztatás.

A másik jó oldala annak, hogy ezt a módszert választottam, az az, hogy nekem nem kell foglalkoznom az önéletrajzom kiküldözgetésével, az ausztriai munkahelyek összegyűjtésével vagy megkeresésével, mivel nekik már megvolt a kiépített hálózatuk, ahova ki tudták küldeni a jelentkezésem. Emiatt ráadásul, alig két nap alatt sikerült is új állást találnom, és egy hét múlva már indulhattam is ki pénzt félretenni magamnak!

A munkaköröm szinte ugyanolyan volt, mint amit itthon megszokhattam, csak az egész környezet volt sokkal jobb és modernebb! A szálloda, ahol dolgoztam egy nagyon szép, hegyes vidéken volt található, és minden igazán jó minőségű volt benne – olyan hely, ahol az ember szinte örömmel végzi a takarítói munkát, mert jól esik neki, hogy rendet tarthat.

Így aztán az a pár hónap, amit kint tölthettem, nagyon gyorsan el is repült. Pedig általában még a szabadnapjaimat se töltöttem pihenéssel (mondjuk, ehhez az is hozzátartozik, hogy az ünnepnapokon igen tekintélyes pótlékért dolgozhattunk, és nagyon megérte bennmaradni).

Az egyetlen különbség Magyarországhoz képest az volt, hogy itt benn laktam a munkahelyemen, a szálloda által biztosított szobában, és ott is étkeztem. Ez azonban hatalmas előny, hisz a megtakarításomból szinte semmi se lenne, hogyha ott is albérletben kellett volna laknom, mint itthon, hisz az árak általában mindenhol a keresettel arányosak. Így azonban könnyen akár napi 10 ezer forintot is félre tudtam tenni,

Persze örökké nem akartam Ausztriában maradni, mert a családom is nagyon hiányzott, úgyhogy egy idő után, mikor már volt valamennyi megtakarításom, visszaköltöztem egy darabig, és itthon kerestem újra munkát. De azt tudom, hogy a jövőben megpróbálok úgy dolgozni, hogy a nagyobb téli és nyári szezonokat mindig kinn tölthessem – nem is csak azért, mert anyagilag olyan jól megérik az ausztriai munkák, de a hangulatuk is teljesen más, és nagyon élvezhető.