Megtetszett az apartman konyhája

A téli időszakban nagyon szeretjük a családommal a rövidke, három napos, belföldi kiruccanásokat, amikor nem kell messzire utazni, de mégis van alkalmunk egy kis kikapcsolódásra. Van hogy wellnesselni megyünk, van hogy a civilizációtól lehető legjobban elszigetelt kis oázist keresünk és van, hogy valami hegyvidéki gyógyfürdőre esik a választásunk. A legutóbbi alkalommal egy egyszerű, ám de nagyszerű őrségi panzió egyik apartmanját vettük ki egy hétvégére. Nem volt benne semmi extra, egy szimpla pici faház volt, egyszerű berendezéssel a természet közelében. Mégis, pont jó volt arra, hogy ne a megszokott környezetben tengődjünk, hanem valami új helyre mozdítsuk ki magunkat.

Annál is inkább remek döntésnek bizonyult ez a kirándulás, mert otthon egyébként éppen lakásfelújítások közepette vagyunk és a következő lépést a konyha jelentené. Én meg egészen tanácstalannak éreztem magam ez ügyben, mert annyi lehetőség érhető el, hogy borzasztó nehéz belőle leszűrni a lényeget és a lehető legjobb opciót kiválasztani. Ebben nagyon sokat segített most ez a kirándulás, mert sikerült ihletet és inspirációt merítenem az ottani felszerelésből.

Gyönyörű, rusztikus jellegű mélybarna ajtók, diófa munkalap és egyszerű, letisztult fogantyúk voltak a konyhaszekrényen. Minden edénynek megvolt a maga tökéletes helye, sehol nem volt egy felesleges elem sem, mindennek megvolt a maga okos funkciója. Eszközök tekintetében sem volt hiány, sütő, mikro, robotgép, mosogatógép, kávéfőző és mind-mind elfértek. Az én konyhám is hasonló méretű és elrendezésű, ezért gyakorlatilag megfordult a fejemben, hogy egy az egyben lemásolom ezt a megoldást, annyira megtetszett.

De mégis mennyi lehet az annyi? Belefér a keretembe vagy sokáig kell még hozzá gyűjtögetnem a malacperselyben? Tudtommal egy konyhabútor legolcsóbban akkor úszható meg, ha a teljesen új szerkezet helyett felhasználjuk a meglévőt és ténylegesen csak azokat az elemeket cseréljük ki, amelyek szem előtt vannak, illetve amelyek esetében ez szerkezetileg és a biztonság végett indokolt. Ha ilyen problémánk nincs, természetesen bőven elég az ajtókat és oldalsó elemeket cserélni, vagy cseréltetni, így pedig jelentős összeget foghatunk meg ebből a kiadásból. Nekem szerencsére van egy nagyon jó asztalos barátom, aki haveri alapon ad tanácsot. Ő bizony azt mondta, hogy ha feleslegesen sok pénzem van, nyugodtan vegyek teljesen új bútorokat, de ha kicsit is szeretném racionalizálni a költségeket és spórolni ahol lehet, akkor érdemes a felújításon gondolkodni a vásárlás helyett. Ugyanis nagyon jó állapotban van a jelenlegi bútorzat, így elég lenne csupán az ajtókat és a gombokat lecserélni olyanra, amilyenre szeretném, a többi részt pedig a megfelelő fóliával áthúzni. Meggondolandó lehetőség…

A bútorlapok terén is több lehetőségem van. Ha komolyabban zsebbe tudok nyúlni, akkor nem kérdés, hogy valamilyen nemesfát választok, diót vagy cseresznyét. Csodálatos erezete és színe van és imádom azt a természetes hatást, amit ad. Egyetlen hátulütője, hogy a konyhában elég gyakori páraingadozásra elég érzékeny, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő módon legyen a felülete kezelve. Ez könnyedén megoldható a megfelelő pácolással és annak időről-időre történő felülvizsgálatával, javításával és ismétlésével. Ha erre odafigyelünk, a bútorlapunk rendkívül időtálló és strapabíró lesz.
Ha egy fokkal kevésbé tehetem meg, hogy kiürítsem a zsebem tartalmát, akkor is van lehetőségem tömör fából választani, de akkor inkább a tölgy, bükk vagy fenyőfélék jöhetnek szóba.
Ha pedig végképp szűkös a keret ott vannak az MDF lapból készült, műanyag fóliával ellátott megoldások. Ezek nagy előnye az olcsóságuk mellett, hogy a műanyag bevonat miatt kevésbé érzékenyek a vizes, párás közegekre, ezért jól ellenállnak a konyhai “életmódnak”. A fóliázásból eredően végtelen színkombináció és minta létezik, tehát jó eséllyel mindenki megtalálhatja a konyhájához és a lelkivilágához színben legjobban passzolót.

Azt hiszem, még számszerűen körülnézek a piacon fellelhető termékek között, de nyilván izgatja a fantáziámat, hogy hogy hozhatom ki az új konyhabútort a legolcsóbban. Micsoda szerencse, hogy van egy belső segítségem, aki minden szükséges információval és tudnivalóval felvértez és nem kell már ezért is egy csomó pénzt kidobnom.