Mit kell tudnia annak a panziónak, aminek főleg motoros vendégei vannak?

Amikor elindítottuk a mi kis panziónkat, eleinte azt gondoltuk a kisgyermekes családok alkotják majd a fő célcsoportunkat. Aztán rá kellett jönnünk, hogy ez nem egészen így van.

Idén nyáron azt vettük észre, hogy a parkolóink nem nagy, családi autókkal vannak tele, hanem a legkülönfélébb motorokkal. Ezután elkezdtük kicsit jobban figyelni arra, hogy pontosan kik szállnak meg nálunk, és rá kellett jönnünk, hogy 71%-ban motorral érkeznek hozzánk a vendégeink.

Ezt látva két lehetőség jutott az eszünkbe: az egyik szerint elkezdünk több pénzt küldeni a hirdetésekre, hogy azok valóban a magyar családok figyelmét hívják fel a mi kis panziónkra, vagy alkalmazkodunk a kialakult helyzethez, és igazi, vérbeli motoros állomássá alakulunk át.

Egyelőre még nem döntöttünk. Én amellett vagyok, hogy az utóbbi történjen meg, de sokan vannak ellene az ötletnek, úgyhogy kompromisszumos megoldás született: nem változtatunk az arculatunkon egyelőre, de elkezdjük kiszolgálni a motoros vendégeink egyedi igényeit is.

Ami kell: motoros ruházat

Úgy gondoltam, hogy valami aprósággal kéne kezdeni. Felmerült, hogy a környékbeli motoros túraútvonalakról készíthetnénk prospektusokat, hogy azokat osztogassuk az érdeklődőknek, ám ez még nem tűnt elegendőnek. Végül az én fejemből pattant ki a gondolat, hogy biztosítsunk motoros ruha bérlési lehetőséget a vendégeinknek.

Egy teljes motoros ruházat rengeteg elemből áll, és sose lehet tudni, hogy épp melyikre lehet szükség. Mivel a bukósisak kötelező, ezért azt egyelőre nem akartunk venni, hiszen az nyilvánvalóan lesz minden motorosnál, aki hozzánk érkezik, viszont elkezdtük böngészni az internetet megfelelő motoros bőrkabátok, dzsekik, nadrágok, csizmák, kesztyűk után után. Végül megtaláltuk Sixgeart, ahol kiváló minőségben, kedvező árakon juthatunk hozzá a motoros ruházathoz.

Miért lesz ennek haszna?

Egy felelősségteljes motoros nem megy sehova megfelelő motoros ruha nélkül – nem azért, mert divatos, hanem azért, mert védelmet nyújt a számára – főleg akkor, ha hozzánk érkezik, hiszen ez a legtöbbeknek jóval hosszabb utat jelent, mint egy egyszerű, hétköznapi, munkába motorozás.

Ennek megfelelően viszont azok, a közeli motorkölcsönzőből érkeznek hozzánk, vagy esetleg véletlenül elhagyták a motoros ruházatunk egy bizonyos darabját, határozottan elégedettek lesznek, amikor látják, hogy mi tudunk adni nekik egy kölcsön darabot. Persze nincs erre korlátlan keretünk, úgyhogy nem fogunk túl nagy választékot kínálni: egy bizonyos szín, és csak néhány méret, hogy nagyjából mindenki megtalálhassa azt, amire szüksége van.

Motoros kabát az első

Haladjunk föntről lefelé: a bukósisakot már mondtam, hogy hagyjuk, úgyhogy a következő a dzseki. Egy jó motoros bőrdzseki nem csak biztonságot ad, de elképesztően divatos, sőt „dögös” is, viselje akár nő, akár férfi, úgyhogy ezeknél abszolút figyelembe vettük az esztétikai szempontokat is. Egyikünk sem egy nagy motoros egyébként, de elképzeléseink azért vannak azt illetően, hogy pontosan, mi lehet az, amit a mi vendégeink elvárhatnak egy kabáttól.

Itt a méret sajnos nagyon fontos, úgyhogy egy elég nagy alkut köt az, aki nem a megfelelőt választja, hiszen a különböző protektorok nem biztos hogy a megfelelő helyekre kerülnek, ha valaki egy túl nagy kabátot választ magának. Viszont hangsúlyoznám, hogy mi csupán egy vészmegoldást nyújtunk arra az esetre, ha valaki véletlenül nem rendelkezne sajáttal.

A kesztyűk

Ebből már egy kicsivel többet vettünk, hiszen egy kicsi kesztyűbe az ember egyszerűen nem tudja bedugni a kezét, hiába van rá szüksége. Ahogy utánaolvastunk a témának egyébként, kiderült, hogy a kesztyűnek sokkal nagyobb szerepe van a motoros védelmében, mint azt elsőre gondoltuk. Ha belegondolok, tényleg igaz, hogy eleséskor ösztönösen a kezemmel próbálom tompítani az esést, és ez motoron száguldva is pontosan így történik. Elég csak elképzelni, mi történhet annak a kezével, akinek a keze kesztyű nélkül találkozik az aszfalttal.

A nadrág

Haladjunk még lejjebb, és érkezzünk el a nadrághoz. Őszinte leszek, én magam nem is tudtam kezdetben, hogy létezik külön motoros nadrág is a világon, hiszen ezt még soha nem figyeltem meg a motorosokon. De a Sixgear oldalát böngészve láttam, hogy egészen divatos darabokat gyártanak belőlük, úgyhogy meg is rendeltük a megfelelőeket a saját vendégeink számára.

Csizma, vagy cipő

Fogalmam sincs, mi a hivatalos megnevezés, és hogy van-e e különbség a motoros csizma és cipő között. Ennek a beszerzését már a kollégámra bíztam, mert nekem el kellett kezdenem a panzió egyéb ügyeivel is foglalkozni. Mindenesetre abban biztos vagyok, hogy ebből is a megfelelő minőséget szereztük be. Amire odafigyeltünk, hogy olyan cipőt válasszunk, ami biztosan az ember lábán marad egy nagyobb esés esetében is, mert máskülönben az egész nem sokat ér.

A cipő szintén egy olyan ruhadarab, amiből jóval nagyobb kínálatot fogunk biztosítani a vendégeinknek, hiszen a mérettel itt sem lehet nagyon szórakozni. A szakértők szerint még a kisebb motorokhoz is érdemes csizmát húzni, hiszen ez sem elsősorban a divatról, hanem a biztonságról szól. Ettől függetlenül azért ügyeltünk a kinézetre is, szerencsére a kínálat megfelelt ezeknek az igényeknek is.

Miről szól a motoros ruha vásárlás igazából?

Bevallom, nem gondoltam volna az elején, hogy ennyi munka lesz ezzel a plusz szolgáltatással. Úgy képzeltem, hogy ez úgy megy, mint minden ruhavásárlás: megnézzük a színeket és a méreteket, kiválasztjuk, és már rendeljük is. Rá kellett jönnöm, hogy ez nem egészen így van: figyelni kell az a szépségre és a használhatóságra is, hiszen nem engedhetjük meg magunknak, hogy a mi vendégeink a tőlünk kapott motoros ruhákban csalódjanak. Rengeteg szörnyű motoros balesetről lehet hallani, és bele se merek gondolni, mi történhet azzal, aki nem gondoskodik a megfelelő védelemről.

A mi vendégeink ráadásul hosszú utakat fognak megtenni a tőlünk kapott ruháikban, nem pedig könnyed, belvárosi robogózásra készülnek. Itt nagyon komoly motoros túraútvonalak vannak, ráadásul azok, akik nagyobb utazásra indulnak, mondjuk Erdélybe, azok is nálunk szoktak megállni. Ennek kapcsán fölmerült viszont az a kérdés is, hogy hogyan működjön ez az egész bérlési rendszer? Valamilyen papírt alá kéne íratnunk a szolgáltatás igénybevevőivel, hogy a környéken maradnak, és nem viszik a ruhákat külföldre?

Azt hiszem, a legjobb megoldás az lesz, ha maximum 24 órás bérlési időket határozunk meg, amit bárki átléphet, ha személyesen hosszabbítja meg a recepciónkon. A környék bejárására ennyi idő bőven elegendő, de rá lesznek kötelezve, hogy visszatérjenek minél hamarabb – és akár még egy napot nálunk tölthetnek ennek köszönhetően.

Nem tagadom, ez most komoly kiadást jelentett, de mivel minőségi termékeket rendeltünk, ezért biztosak vagyunk benne, hogy strapabíróak lesznek a motoros ruházatok, és nem kell belőlük újat venni jó néhány évig. Persze minden azon múlik, hogy mennyire bánnak velük jól majd a vendégeink.