Alkoholizmussal küzdő vendéggel találkoztam a hotelben

A férjemmel nagyon szeretünk belföldön utazni, kifejezetten jó érzéssel tölt el bennünket, hogy hazai földön utazhatunk. Általában kisebb városokba látogatunk el, és ilyenkor mindig nagyon jó érzés kiszakadni egy kicsit a fővárosból. Nagyon szeretjük a Dunakanyart, Szentendrét, Visegrádot, Esztergomot, de nagy kedvenc Eger, és persze a Balaton, a magyar tenger is. Mostanra már van egy pár kedvenc helyünk is, ahol szinte törzsvendégként üdvözölnek bennünket, ez mindig nagyon jól esik nekünk. Legutóbb is az egyik kedvenc vidéki hotelünkben szálltunk meg. Úgy indultunk neki a kirándulásnak, hogy ismét egy felejthetetlen hosszú hétvégét fogunk eltölteni együtt belföldön.

A várakozásunk tulajdonképpen beigazolódott, bár nem teljesen így képzeltük el. Már a bejelentkezéskor, a recepción kiszúrtuk az egyik vendéget, aki valamiért elütött a többiektől. Egy nagyobb társaságban volt, nem tűnt veszélyesnek, mégis, amikor ránéztem, valami baljós gondolatot juttatott az eszembe. Nem volt kellemes ránézni. Sajnos a megérzésem nem volt alaptalan, egyik este ugyanis éktelen üvöltésre ébredtünk. Emberünk bűzlött a piaszagtól és egy üveggel a kezében ordított, nem lehetett lecsillapítani. Aki csak hozzászólt, azzal veszekedni kezdett, a személyzet egyik tagjára rá is rontott, úgy kellett visszafogni. Alig lehetett bírni vele, végül s mentők vitték el.

Ez az eset eszembe juttatta azt a szomorú dolgot, ami a nagybátyámmal történt. Tavaly ősszel halt meg, akkor már az alkoholizmus végső stádiumának tüneteit mutatta. Sajnos csak későn, a halála után értesültünk egy tehetséges csapatról, a Felépülőkről, akik még az ilyen betegeket is képesek visszavezetni egy normálisabb életvitelhez. Az alkoholizmus végső stádiumának tüneteit mutató betegekről sem szabad ugyanis lemondani, és a Felépülők csapat óriási segítség lehet a súlyos problémával küzdő családoknak is. Valóságos családi programot ajánlanak fel, ugyanis 28 napos bentlakásos programjukra a családtagokat is szeretettel várják.

Ez idő alatt magával a beteggel profi szakemberekből álló csapat foglalkozik. Sokan maguk is átmentek ezen a betegségen, így hiteles segítőivé tudnak válni az alkoholizmussal küzdő páciensek számára. A betegek ráadásul a családjuk körében tölthetik el a 28 napos programot, a Felépülők ugyanis szállást és étkezést is kínál a programban résztvevők számára. A helyszín egy számunkra ugyancsak nagyon kedves, balatoni kis üdülő, távol a világ zajától és problémáitól. El sem tudok képzelni ideálisabb helyszínt egy ilyen mértékű probléma kezelésére! Bárcsak szegény nagybátyámnál is hamarabb, az alkoholizmus végső stádiumának tünetei előtt megismertük volna ezt a csapatot…

A recepción mindenesetre ott hagytam a névjegyüket. Talán az a szegény fiatalember, akit az imént elvittek, még számíthat érdemi segítségre tőlük. Elvégre, még lehet, hogy pont időben meg lehetne csípni nála a betegséget, mielőtt nagyobb bajt tesz magában vagy a környezetében.