Szállodafenntartás zölden és olcsón!

Mindenkinek, aki vendéglátásban utazik, mint valamilyen szálloda, kávézó, panzió, étterem, vagy bármi ilyesmi tulajdonosa, tudhatja, hogy a havi számlákra nagyon oda kell figyelni. Nem mi magunk használjuk a vizet, gázt, villanyt, így nem nagy a ráhatásunk arra, mennyire takarékosan használják ezeket a vendégeink. Én a saját otthonomban az ilyesmire fokozottan ügyelek, de ez nem mondható el a vendégek legnagyobb részéről. Sajnos nekik nem fontos ez. Nem ők fizetik a számlákat, de ők is ezen a Földön élnek, nekik is tartalékolniuk kellene. Most nem szent beszédet akarok írni, csak elmondani, mennyire jó ötletet kaptam a közelmúltban.

Az áramfogyasztás egy igen nagy tétel az én kis családias panzióm fenntartásában. Azonban, ha egy egyszeri nagyobb beruházással napelemet rakatok fel a tetőre, az hosszú távon le is nullázza ezt a költséget. Azt is megtudtam, hogy létezik olyan lehetőség, amelynek célja a napelem rendszerek támogatása. Ez nem egy olyan pályázat, mint amilyet általában közbeszerzésekre, kulturális vagy művészeti projektekre írnak ki, amelyben a pályázók közül kiválasztják az “arra legérdemesebbeket”. Ebben az esetben ez egyszerűen egy kamatmentes hitel, melyet a MFB kínál. A Magyar Fejlesztési Bank pedig csak néhány, magától értetődő feltételt állított fel, mint például, hogy a fejlesztendő ingatlan a kölcsönt igénylő személy tulajdona vagy résztulajdona legyen, hogy a törlesztőrészleteket az illető ki tudja fizetni a bevallott jövedelme alapján és még néhány ehhez hasonló. Fontosak ezek a kitételek, most azért nem emlékszem mindre, mert nekem magától értetődőek voltak és mindegyik illett rám. Elég, ha egy kitételnek nem felelsz meg, és nem tudsz igényelni. Egyébként ezeket nem a magamtól találom ki, itt a forrás, ahol mindent a legnagyobb műgonddal elmagyaráznak, szerencsére közérthető módon. Nekem minden azonnal tiszta volt belőle.

Pedig nagyon megéri a dolog, akárhogy számolgattam. Kell némi önerő így is, de az eredeti összeghez képest az nagyon kevés, viszont a beszereléstől kezdve elkezdi csökkenteni a rezsi költségeket. Úgy tűnik, hogy nagyon helyesen szívügyük a napelem rendszerek támogatása, hiszen ez a legkézenfekvőbb megújuló energiaforrásunk. Alapvetőnek kellene lennie, hogy kihasználjuk ezt. Ha ezt most megpályázzuk, először a panziót szeretném fejleszteni. Aztán, ha a tapasztalatok jók, a családi házat is szívesen zöldebbé tenném. Sokat spórolhatnék vele a jövőben.

Nem sokat tudok egyébként a napelemekről. Gazdasági hasznát tisztán látom, azt is, hogy a környezetvédelem szempontjából milyen hordereje van. Azonban maga a technológia elég ködös nekem. A teljesség kedvéért ez is mind le van írva ezen a weboldalon, hogyha a laikus ember, aki szeretne művelődni kicsit, megértse. Persze ez olyasmi, amiről annyit hallunk és mára már olyan természetes, így valahogy bennem fel sem merült a kérdés, hogy tényleg, hogyan is válik a nap energiája olyasmivé, amitől fel tudom kapcsolni a lámpát otthon.