Nyaralás motoron

Ha azt mondom, hogy a nyaralás, akkor a legtöbb embernek egy kényelmes hotel jut eszébe egy szép helyen, mondjuk egy tengerparton, és persze ez is egy jó kikapcsolódás lehet, de a vakációnak nem feltétlenül kell ebből állnia. Valaki nem szeret ilyenkor sem egy helyben maradni, és inkább a kalandokat keresi.

Az Európában zajló hosszú utazásom során nagy támogatója és rajongója lettem a motorkerékpárral való utazásnak. Minden országban, amit meglátogattam, valószínűleg legalább egyszer motorkerékpároztam, és minden egyes alkalommal egyedi és felejthetetlen élményt nyújtott. Több többnapos túrákat, valamint egynapos kirándulásokat is tartottam. Személy szerint azt hiszem, hogy ez az egyik legjobb módszer egy hely valódi felfedezésére, és mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer próbálja ki.

A különbség a motorkerékpáros utazásokkal és az összes többi utazási formával szemben az, hogy jelen vagy teljesen a helyszínen ahelyett, hogy passzív megfigyelő lennél és csak egy ablakon keresztül látnál rá a dolgokra. Ha busszal, autóval vagy kisteherautóval utazol, erre a kis helyre korlátozódsz, szinte olyan, mintha egy dobozból néznél kívülre. Amikor motorkerékpárral utazol, ott vagy, az egész közepén, és te is a táj részévé válsz.

A motorral való utazás szabadsága páratlan. Bármit megtehetsz, amit akarsz, és oda mehetsz, amerre csak akarsz. Akár le is térhetsz a kijelölt útról, ha útközben találkozol valami érdekessel, és meg is állhatsz mondjuk enni, amikor csak akarsz.

A motorkerékpár előnyei, hogy láthatod az előtted lévő utat, valamint a bal és jobb oldalról is a gyönyörű tájat. A busz vagy vonat ablakon keresztül megfigyelhető kilátása nem hasonlít ehhez.

Készíthetsz jobb fényképeket is a motorról, mert bárhol megállhatsz. Valószínűleg mindenki ismeri ezt a helyzetet. Autóbuszon utazol, és elhagytál ezt a csodálatos fotólehetőséget, ami lehet egy kristálytiszta tó, egy zuhogó folyó vagy egy hihetetlen kilátás a főúton. Megpróbálsz néhány képet lőni az ablakon keresztül, és már szerencsésnek érezted magad, ha kinyithatod az ablakot. Én már voltam ilyen helyzetben … többször is. Ha motorkerékpárral utazik az ember, akkor egyszerűen megállhat, leszállhat, kiveheti a felszerelését, és ez időt vesz igénybe, hogy elkészítse ezt a csodálatos fényképet, de valamikor már éppen erre nem marad idő.

Motorral egyszerű közlekedni, ha akar, haladhat az oldalsó utakon, és észrevesz olyan táblákat, amelyek egy érdekes helyre mutatnak, amelyet nem említ az útikönyv, vagy átmegy egy érdekes kis falun, ahol kicsit pihenhet. A legjobb tapasztalatokra csak azért lehetett lehetőség, mert motorral utaztam

Ismerkedj meg a helyiekkel. A motorkerékpárral való utazás lehetővé teszi a helyiekkel való kapcsolattartást. Az ember kérhet útmutatást, cseveghet az emberekkel a helyi megállóknál. Ez számtalanszor megtörtént velem. Azt is megfigyelheti, hogyan viselkednek az emberek mindennapi életükben. Láttam, hogy a parasztok a mezőkön gazdálkodtak, forgalmas piacokon barangoltak, vagy pedig a kávé gazdálkodók szárították termékeiket az út szélén. A motoros utazás lehetőséget ad arra, hogy valóban elmerüljön a helyi kultúrába.

Ez egy olcsó utazási lehetőség. Motorkerékpár bérlése (a tipikus kisebb kerékpárokról beszélek, amelyeket mindenhol Ázsia körül megtalálhatóak például) általában nem sok pénz plusz benzin. Úgy gondolom, hogy ez jó üzlet az összes előnye mellett. A motorkerékpár kölcsönzésre fordított pénz általában mindig megéri.

A motoros utazás lehetővé teszi, hogy felfedezz olyan helyeket, amelyekről valószínűleg lemaradnál. A túrabuszok többnyire a jól bejáratott és ismert helyeket látogatják meg, és a főútvonalakhoz is ragaszkodnak. Motorral az ember szabadon barangolhat, és meglátogathatja azokat a kevésbé ismert helyeket, amelyekre egyetlen túravállalat sem fog menni. Ki tudja, felfedezhet egy rejtett gyöngyszemet is, ahol senki más még soha nem járt.

Az utolsó érv és valószínűleg az egyik legfontosabb, hogy a motorkerékpárral való utazás a kalandról szól. Egyedül sokkal több dolgot kell rendeznie. Meg kell találni az utat, mert eltévedhet, vagy az út közepén egy defektet kaphat. Ez velem is megtörtént már. De soha nem jelentett olyan igazi problémát, amelyet nem tudtam megjavítani. És végül sok érdekes történetet tudsz majd mondani a barátaidnak. Mint mindig mondani szoktam, a kaland a sarkon lehet. És motorral sokkal könnyebb felfedezni.

A motorkerékpározás veszélyes lehet, különösen, ha nagyon tapasztalatlan valaki. De ha okosan viselkedik, nem nyomja túl erősen a gázt, és használja a józan eszét, akkor minimalizálhatja a kockázatot. Több ezer kilométert tettem meg az út során, és soha nem volt több, mint egy kopott gumiabroncsom.

Annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezeket a kockázatokat, és elkerüljük ezeket a veszélyeket, szeretnék néhány tippet és tanácsokat adni neked, amelyeket tanultam az utazásom során.

Ha valaki nem ismeri a területet, szerezzen be egy térképet. Különösen fontos ez a többnapos túrákhoz. A könyvesboltokban általában számos térkép található. Utazás előtt tárold az okostelefonon a térképen. Ezután úton is elérheted anélkül, hogy internet-hozzáférésre lenne szükség, és akár GPS-ével is használhatod. Nagyon praktikusnak találtam.

Ha valaki nem ismeri a motorkerékpárt jól, szerezzen gyakorlatot, mielőtt elindul arra a nagy turnéra. Szánjál időt arra, hogy alaposan ellenőrizzed a bérelt kerékpárt. Győződjön meg arról, hogy a lámpák működnek, a fékek és a többi.

Viselj megfelelő ruhát motorozás közben. Ez fontos. Még ha túl meleg is, viselj hosszú nadrágot, hosszú ujjút és megfelelő cipőt. Megmenthet a súlyosabb sérülésektől, ha esel. A közúti esés nem mindig súlyos, de csúnya sérülés is lehet belőle, amelynek gyógyulása sokáig tart, és egy ideig megakadályoz, hogy folytasd az utat. A hosszú nadrág megakadályozza, hogy mondjuk felhorzsolódjon a bőröd. Ne viselj papucsot, hanem masszív cipőt. Ugyanazon okok miatt, mint a fentiek, továbbá azért is, mert soha nem tudhatod, hogy mit találsz út közben, és bizonyos túrákhoz meg kellhet a rendes cipő például nehezebb terepen.

Ellenőrizd a sisakod, mert egy jó sisak megmentheti az életed. Győződj meg arról, hogy kiváló minőségű és jól illeszkedik-e. Ha nem, kérj újat. Ismerjed meg képességeid, és a készségeid szerint vezessen mindig. Ne gyorsíts és ne végezzen kockázatos áthaladási manővereket. Potenciálisan veszélyes helyzetekbe juthatsz gyorsabban, mint gondolnád.

A motorkerékpáron való utazás fantasztikus, különösen Európában. Nagyon rabja vagyok az ilyen típusú utazásoknak, és újra részt veszek rajtuk, ha van rá esély. Próbálj meg találni egy olyan partnert, aki csatlakozhat ezeknek a könnyű motoros túráknak a egyikéhez.

De addig nem mehetsz motoros utakra, amíg nincs meg a motor jogosítványod. Nem is ajánlatos olyannak motorozni az utakon, akinek nincs meg a megfelelő képzettsége. És az sem mindegy, hogy valaki milyen helyre megy el tanulni, mert a megbízható hely azt jelenti, hogy te is megbízható tudást kapsz. Valahol még plusz órákat is tudsz venni, hogy teljesen magabiztos legyél. Nekem is úgy ajánlotta egy barátom ezt a helyet, mert ő is ott szerezte a jogsiját: motorjogositvany.com/arak

Persze itt különböző méretű motorokhoz is szerezhetsz jogsit, de persze ha hosszabb utakat tervezel, akkor érdemes a nagyobb méretű motorokat megcélozni. Ha pedig ez megvan, akkor már semmi sem állíthat meg abban, hogy a motorodon utazgass.