A pihenés, amit a fogorvos mentett meg

Hetek óta készültünk egy kis hétvégi kikapcsolódásra a családdal. Szerencsére az országhatáron belül is rengeteg szép hely áll rendelkezésünkre, sőt, Budapesttől nem messze találtunk egy nagyon szuper szállást. Így végre nem az utazással megy el az idő, hanem a pihenésre fókuszálhatunk. Azonban ahogy az lenni szokott, mindig az utazások előtt romlik el mindent, például az ember foga.

Lélekben már a kiruccanásra készültem, amikor a fogamban éles fájdalmat kezdtem érezni. Ugyan még volt egy hetünk az utazásig, de azt már azért megtanultam, a fájós fog nem játék. Szerencsésnek mondhatom magamat, eddig nem sok gondot okoztak a fogaim, orvoshoz sem sűrűn járok velük. Mondjuk a nagyobb gond az, hogy ellenőrzés céljából sem, ennek pedig most ihatom a levét. A fogfájás sokszor már akkor jelentkezik, amikor nagy a baj. Egyetlen egyszer volt komolyabb probléma egy fogammal, amit végül gyökérkezelés alá kellett vetni, és gyanús volt nekem, hogy újra ez lesz a probléma.

Rákerestem az interneten a gyökérkezelésre, és egy nagyon kis hasznos oldalra találtam rá. Azt olvastam, hogy sok esetben, ha időben érkezünk a fogorvoshoz, még megmenthető, akár egy nagyon sérült fog is a gyökérkezelés által. Most nem csak a fogam, de a pihenésem is kockán forgott, így gyorsan időpontot kértem a fogászattól.

Viszonylag gyorsan kaptam időpontot, és amíg a nagy napra vártam, tovább böngésztem az információkat a gyökérkezelésről. Megtudtam, hogy elég sok oka lehet annak, hogy végül gyökérkezelésre szorulunk. Többek között a fogszuvasodás nagy mértéke, vagy a fogágybetegség, amikor a fogon magán kívülről nincsenek is látható nyomok. A fertőzés mégis bejuthat a fogbélbe és fájdalmas pusztítást tud végezni. Nagyon meglepett az az információ, hogy akár fogtömés közben is kialakulhat a fogbél elhalása. Persze ez nagyon ritka. Általában nagyon mély üreg kezelése közben, a tömés által kialakuló hőterhelés következtében történhet meg, hogy a tömőanyagok ilyen mértékben terhelik a fogunkat.

Felkészültem rá, hogy a gyökérkezelés általában nem egy napos folyamat. Ha nincs gyulladás, előfordulhat, hogy egyszeri gyökérkezeléssel megoldódik a probléma. De azért lélekben elkezdtem készülni, hogy nem lesz ez olyan egyszerű menet. A fájdalom gyulladásra engedett következtetni.

Végül eljött a kezelés napja, bevallom, azért volt bennem egy kis félsz. Olyan volt, mintha nem is egy fájdalmasnak kinéző gyökérkezelés miatt érkeztem volna, mindenki nagyon kedves volt és segítőkész. Ezáltal én is kezdtem oldódni.

Az orvos gyorsan felmérte a helyzetet, és ahogy én is sejtettem, sajnos be volt gyulladva a fog. Nagyon tetszett, hogy egyelő partnerként kezelt és felvázolta mi fog velem történni az első napon. Elsőkörben megnyitotta a problémás fogat és kitakarította, majd érzéstelenítés mellett, a gyökércsatorna kitágítását, kitisztítását is elvégezte. Majd gyógyszeres gyökértömést kaptam, a gyulladás csökkentése érdekében. Csak ezt követően történhet meg a végleges gyökértömés.

Nem mondom, hogy kellemes volt a gyökérkezelés, de annak mindenképpen örültem, hogy időben érkeztem, hiszen akár el is veszíthettem volna a fogamat.

A pihenés időpontját sikerült kicsit arrébb csúsztatni, így be tudtam fejezni nyugodtan a gyökérkezelés folyamatát.  Az orvos felhívta a figyelmet, hogy a gyökérkezelt fog nem él már sajnos, így később sokszor szükséges a korona felhelyezése.

Tudtam, most már akármilyen probléma lesz a fogammal, nem kell aggódnom, mert egy szuper csapatot találtam, a család pedig hálás volt nekik, hogy végül nem maradt el a pihenés sem.