Napelemes wellness?! Igen!

Töredelmesen bevallom, hogy én soha nem voltam az a nagy strandolós fajta. Mármint, a természetes vizeket nagyon szeretem, de a strandokat kevésbé. Bár voltam már pár strandon életemben, de valahogy egyik sem fogott meg. Igazából nem tudom, hogy miért, talán azért mert túl sok rémhírt hallottam már a különféle, könnyen összeszedhető fertőzésekről. Szerencsére még talált meg semmi hasonló probléma, de egyszerűen képtelen vagyok ennek a lehetőségétől elvonatkoztatni. Emiatt, ha jól emlékszem, tíz évvel ezelőtt voltam utoljára strandon. Viszont pár éve felfedeztem a wellness fürdők csodálatos világát. Igen, ettől is egy kicsit viszolyogtam, de ilyen esetben félre tudom tenni az aggályaimat. Igazából egy nagyon kedves barátnőm vitt bele a dologba először, mert ő nagyon szereti.

Pár héttel ezelőtt volt is egy kisebb wellness szállodában, ahol egy barátja marketingesként dolgozik. Tőle tudta meg a barátnőm, hogy egy új beruházás van tervben a szállodát illetően. Egészen pontosan korszerűsítésről van szó, méghozzá napelemeket szeretnének felszereltetni. Mivel a barátnőm nagy környezetvédő, így nagyon tetszett neki a dolog, és egyből bele is vetette magát a témába, így hát elkezdte olvasgatni egy napelemekkel foglalkozó cég weboldalát.

Úgyhogy neki köszönhetően megtudtam én is, hogy egy napelemes rendszer kiépítése igen drága mulatság. Gyakorlatilag milliós tételekről beszélünk, ez azonban egy egyszeri nagy beruházás, hiszen természetesen garancia van a napelem panelekre, sőt még a napelem egyik fontos alkatrészére is, pontosabban az inverterre. Most biztos az a kérdés, hogy mi az az inverter. Ez lényegében egy olyan alkatrész, aminek segítségével a napnak az energiájából lesz az áram. Úgyhogy ez alapján azt hiszem, hogy ez egyfajta átalakítóként működik, vagy nem is tudom. De az teljesen biztos, hogy enélkül nem működőképes egyetlen napelem sem. De sajnos ez is, mint bármi más, tönkremehet. De egy napelem inverter ár, egy teljes rendszer tönkremeneteléhez képest elenyésző összeget jelent. Bár hozzáteszem, hogy állítólag meglehetősen ritka, hogy minden tönkremenjen, ráadásul egyszerre.

Szóval, ennek a cégnek a honlapjáról további információk is kiderültek. Például az, hogy az inverterekre külön is szokott lenni garancia, ami bizonyos gyártóknál akár 15 évre is meghosszabbítható, de valószínűleg ennek vannak feltételei. Ha a garancia érvényességi ideje alatt történik egy meghibásodás, akkor jellemzően csak egy alkatrészt szoktak kicserélni benne, vagyis a napelem inverter árát nem kell újra kifizetni, és egy új eszközt venni. Kérdeztem a barátnőmet, hogy pontosan mennyibe kerülhet egy ilyen inverter, de nem tudta megmondani. Ugyanis a honlapon nem találhatóak pontos árak, sőt igazából semmilyen árak sem. Ennek pedig az az oka valószínűleg, hogy ezeknek az ára attól függ, hogy mekkora területet kell ellátni árammal, hiszen ennek megfelelően kerül ugye kiszámításra, hogy hány darabra, illetve, hogy mekkora teljesítményre van szükség. És ebből kiindulva feltételezem én, hogy a napelem inverter árak is hasonló logika mentén kerülnek megállapításra.

Mindenesetre, megbeszéltük, hogyha megvalósul ez a projekt, akkor mindenképp elmegyünk együtt is abba a wellness szállodába, hogy a saját bőrünkön is megtapasztalhassuk egy napelemekkel működő wellness fürdő működését.