A barátaimmal idén az autópályán keresztül mentünk le a Balatonra

Most, hogy végre beköszöntött a nyár, elhatároztuk a barátaimmal, hogy közösen elutazunk a Balatonpartra. Ezt a kis utazást minden évben megejtjük már több éve, ami eddig nem is volt olyan költséges és bonyolult, tudniillik az egyik barátom családjának volt nyaralója az egyik balatonparti faluban. Nemrég azonban sajnos eladták, és nincs ismerősünk, aki odaadná nekünk a nyaralóját, úgyhogy apartman után kellett néznünk. Nagyon jó kis nyaraló volt pedig, ahol eddig meg tudtunk szállni, a barátom szülei sok pénz és energiát fektettek a kialakításába, most azonban egy váratlan kiadás miatt szükségük volt a pénzre, emiatt adták el. Nagyon jó a környéken az infrastruktúra, van a közelben bolt, kávézó, étterem és tényleg csupán pár lépésre van a magyar tenger. A lakás modern építésű, hűvös, mindenféle elektromos berendezéssel felszerelt, négyszobás, a kertben sütögető hely napernyővel és egy csomó székkel. Sajnáljuk, hogy idén már nem mehetünk ide, de megpróbálunk jó áron valami hasonló kaliberű apartmant találni.

Elkezdtünk nézelődni az interneten és hamarosan találtunk is egy nagyon jó kis szállást. Az ára sem volt túl magas, simán ki tudtuk fizetni hatan. A szálloda egy kicsit messzebb volt a Balatontól ugyan, mint anno a nyaraló, de egyáltalán nem vészes a távolság. Szerencsére a környék is jó, még egy park is van onnan nem messze. Lefoglaltunk egy három hálószobás apartmant, amihez saját fürdőszobánk is volt és egy közös nappali. A képek alapján teljesen tisztának és jól karban tartottnak tűnt az apartman. Felhívtuk a megadott telefonszámot és lefoglaltuk négy napra. Mondta a hölgy, hogy nagy szerencsénk van, mert már szinte egész nyárra le van foglalva a szállás, csak két hét maradt szabadon, és a mi időpontunkra még pont szabad. nagyon örültünk, úgyhogy most már végleg eldőlt, hogy hol fogunk lakni a négynapos kis nyaralásunkon.

www.autopalyamatrica.hu

Többünknek is van már jogsija, valamint két barátomnak saját autója is van. Ez pont jól jön ki, mert kettéoszlunk és hárman-hárman utazunk le a két autóban. Kinéztük az útvonalat, ami nagyjából megegyezik az eddig megszokottal, csak egy kicsit kell továbbmenni a szomszéd városba. GPS-szel megterveztük az útvonalat. A leggyorsabban természetesen az autópályán keresztül vitt az út. Volt, hogy nem az autópályán mentünk, amikor még friss jogsink volt és nem is saját autóval utaztunk, így nem mertünk bevállalni egy hosszabb utat egyedül. Ezzel megspóroltuk az autópálya matrica árát, viszont többet kellett utaznunk és lassabban is haladtunk. Idén már veszünk autópálya matricát, méghozzá az interneten, a www.autopalyamatrica.hu oldalon, mert itt megbízhatóan és gyorsan lehet vásárolni. A keresőben találtuk ezt az oldalt, találomra kattintottunk rá, de egyből szimpatikus lett. Minden információt teljesen érthetően leír és nagyon könnyen lehet rajta autópálya matricát vásárolni. Mindenféle hasznos információt megtalál az ember, amit tudni kell az autópályákról, a fizetésről, az esetleges büntetésről és a díjkategóriákról.

Már egyből a főoldalon meg lehet kezdeni a vásárlást. Egy táblázatban vannak felsorolva a díjkategóriák és az érvényességi időtartamok. E szerint fel vannak sorolva az egyes autópálya matricák árai. Itt beszerezhető a matrica D1, D2, B2, D1m és U díjkategóriás járművekre, azaz személygépkocsira, motorra, tehergépkocsira, autóbuszra és utánfutóra is. A felső menüsorban van egy “Matrica árak 2019” menüpont, ahol meg lehet tekinteni részletesebben is az árakat, valamint egy kicsivel lejjebb található egy táblázat, ami segít eldönteni, hogy a forgalmi engedélyen szereplő jelzés alapján milyen díjkategóriába esik a járművünk. A mi két autónk 7 személynél kevesebb szállítására alkalmas (ötfős) gépkocsi, azaz M1 járműkategóriás, szóval nekünk a D1 nevű díjkategóriában kell autópálya matricát vennünk. Ami az érvényességet illeti, lehet kapni heti, azaz 10 napig érvényes, havi, éves és megyei autópálya matricát.

A megyei matricán kívül mindegyik autópálya matrica érvényes Magyarország mindegyik fizetős útszakaszán. A megyei matrica csak az adott megyében érvényes, valamint a határos megyék irányába eső első csomópontig, viszont ott egész évben. Ha valaki mindig csak egy darab megyén belül közlekedik rendszeresen, vagy esetleg kettőben, még úgy is jobban megéri megyei matricát vásárolnia, mert alacsony az ára, és kedvezőbb, mint az éves autópálya matrica. Ennek az eldöntésében azonban segít a www.autopalyamatrica.hu oldal, tudniillik van rajta egy térképes megyei matrica tervező és kalkulátor. Itt be kell írni a kiindulási települést és a céltelepülést, meg lehet adni, hogy D1 vagy D2 kategóriájú járművel utazunk, majd a “keresés” gombra kattintva az oldal kiszámolja nekünk a matrica költségét. Ez sokat segít, ha valaki vacillál, hogy milyen érvényességű autópálya matricát vegyen. A megyei matrica a következő év január 31 éjfélig érvényes, úgyhogy az érvényesség időtartama akár egy év is lehet.

Ezeken kívül van még lehetőség összevont havi matrica vásárlására, ekkor 2-6 hónapra is vehetünk matricát. Online várásláskor többféle fizetési módból is választhatunk: bankkártyás fizetés online az OTP Bank vagy a Borgun bank biztonságos rendszerén keresztül, ismétlődő bankkártyás fizetéssel, amennyiben regisztrálunk és vásároltunk már az oldalon, mert ekkor a rendszer elmentette az adatainkat, vagy pedig online banki átutalás is választható. Fontos megjegyezni, hogy a matrica érvényessége nem a kifizetés elindulásakor kezdődik meg, hanem a pénz megérkezésekor. Ekkor a vásárló kap egy visszaigazolást az autópálya matrica megvásárlásáról és érvénybe lépéséről, innentől kezdve nyugodtan lehet használni az autópályát. Amennyiben elfelejtettünk matricát venni, és esetleg út közben vesszük meg, ez esetben érvényes egy 60 percnyi türelmi idő, amíg nem jár büntetés.

Megvettük a két darab heti érvényességű, D1 kategóriás autópálya matricát a www.autopalyamatrica.hu-n. Nekünk elég volt ez a tíz napig érvényes matrica, mivel egész évben szinte alig használjuk az autópályát, így nekünk jobban megéri minden alkalommal újat venni. Az ismétlődő bankkártyás fizetést választottuk, mert a barátom, aki fizetett, neki már van regisztrált profilja, azaz az oldal megőrizte az adatait, így nem kellett újra megadni őket. A végösszeget természetesen elosztottuk hatunk között, így senkit nem terhelt meg ez az amúgy sem magas összeg. A haverom megkapta a visszaigazolást, úgyhogy akár indulhattunk volna máris, de csak másnapra terveztük az indulást. Az autópálya matricát már előre be akartuk szerezni, hogy ne legyen semmi zűrzavar.

Az autópályán keresztül valóban nagyon hamar odaértünk a szállásra, amit azonnal el is foglatunk. A kedves néni fogadott minket, akivel telefonon beszéltünk, körbevezetett minket az épületben és elmagyarázta, hogy mit hogy tudunk használni, hol találjuk a kulcsokat, törülközőt, ágyneműt és a wi-fi-kódot, tudniillik még az is volt az apartmanban. Pont olyanok voltak a helyiségek, mint a képeken, sőt, talán még szebbek is. Nagyon jól éreztük magunkat, grilleztünk is és persze minden nap fürödtünk a tiszta tóban.