Kérdezd a főnököt!

napelemes rendszer árakHabár éppen elmúlt a karácsony, s az újévből sem telt el sok, én máris azon gondolkodom, hogy hamarosan itt a tavasz. Tavaly ilyenkor mentünk a kollégákkal közös csapatépítő tréningre egy hétvégén. A vártnál szerintem jobban sikerült. Az elején kicsit feszültnek éreztem a hangulatot, bár akkor még csak nemrég dolgoztam ott. Autókkal elutaztunk a városba, röpke másfél óra alatt. Ott rögtön egy kalandparkkal indítottuk a mókázást. Fergeteges volt látni, ahogy az igazgatónő próbál valahogy végigmenni a pályán, közben pedig mindenki szurkol neki. Én a főnökömmel versenyeztem, hogy melyikünk bír el a legnehezebb részekkel. Ő váltig állítja, hogy ő nyert, de én a legnagyobb jóindulatommal azt mondom, hogy döntetlen. Ezt követően megebédeltünk, majd elfoglaltuk a szállást. Hát az valami fantasztikus volt.

Épp a domb lábánál feküdt, gyönyörű kilátás nyílta tóra, a hegyre, a várra, mindenre. Szóval nagyon eltalálták, hogy hova kell szállodát építeni. Volt wellness része, kondi terem, sportterem, meg tulajdonképpen minden, ami kell. Ahogy fentről kinéztem, szembetűnt, hogy napelem rendszerek vannak felszerelve. Elgondolkodtam, és végülis jó ötletnek tartottam, hisz igaz, egyszer be kell fektetni, de utána sokat lehet vele spórolni. Arról nem is beszélve, hogy környezetbarát. Megkérdeztem hát a főnökömet, hogy a mi szállodánk miért nem él ezzel a lehetőséggel. Kérdezte, hogy tisztában vagyok-e a napelemes rendszer árakkal. Hát soha nem foglalkoztam ezzel a témával, így nem. Nos, kaptam egy rövid bevezető órát.

Elmagyarázta, hogy a fotovoltatikus jelenségen alapszik a napelem. Ebbe nem is megyek bele jobban. Aztán: a napelem ára sok tényezőtől függ. Először is, hogy miből készül. A monokristályos szilícium napelemek (igen, így tudta a nevét) kicsit drágák, hatásfokuk 20% körül van (ennél lehet több is). Ha polikristályos szilíciumból készül, akkor némileg olcsóbb, de a hatásfoka is csak 16%. A legolcsóbbak a szerves anyagokból készült napelemek voltak, hatásfokuk 2-5%. Ezek is biztos jók valamire. Említett még egyet, aminek a hatásfoka 46% (az árára rá se mernék kérdezni), csak a nevére nem emlékszem. G betűvel kezdődött, ez biztos.

A hatásfoka egyébként több környezeti és más tényezőtől függ. Például ott van a hőmérséklet, de fontos továbbá a cellák tisztasága, vagy a megvilágítás erőssége. És az sem mindegy, hogy hova lesz felszerelve, ugyanis számít, hogy mennyi ideig, és milyen szögben éri a napfény. Meg mekkora felületen. Ezért az áráról nem lehet így beszélni, mindenhol személyre szabott.

Nos, némiképp új, és szerintem hasznos információkkal felvértezve folytattam a hétvégi csapatépítést, mely végül nagyon jóra sikeredett.