Nyaraláson jött az ihlet!

Tavaly nyáron Balatonfüredre mentünk a szokásos, 2 hetes családi nyaralásra. Egy apartmant béreltünk, aminek volt medencéje is, nagyon szépen felújított házról van szó, nem igen tudtunk belekötni bármibe is. Ezen kívül nagyon modern is volt, mivel a ház teteje tele volt napelemekkel. A napelemek biztosították a meleg vizet. Tekintve, hogy leginkább nyáron kiadó ez a panzió, és a napelemek nyáron vannak „elemükben”, így nagyon kedvező, hiszen alacsonyan tartja a rezsit, így a fogyasztás is kevés, alacsonyabb áron tudja kiadni a tulaj. Ez nekünk is jó, és neki is. Elmesélte még tavaly nyáron, amikor jött a nyaralásunk végén, és visszaadtuk a kulcsokat, hogy hogyan sikerült kiviteleznie. A tulajt Ernőnek hívták és nagyon közvetlen, korrekt ember volt, és imádott mesélni.

Ezt a füredi házat még a szüleitől örökölte, lakott is itt, majd eladta a pesti lakását és teljesen felújította 2 éve, ekkor kerültek fel a napelemek is a tetőre. Mindent megcsinált úgy, ahogy neki az tetszett, majd megismerkedett a párjával. Nyáron kiadják a füredi nyaralót, ilyenkor a párja lakásában laknak, télen pedig ők laknak a nyaralóban. Nagyon tetszett az egész gondolat, hisz hozzám is közelebb áll egy Balaton parti családi, kertes ház. Sokkal jobb befektetésnek gondolom, mint azt, hogy egy belvárosi lakásra költsek.

Ernő mesélt nekem a kivitelezésről, és a napelem támogatásról is. Napelem pályázat magánszemélyeknek már akkor is volt, és a támogatás mai nap igényelhető. Ernő is magánszemélyek részére fenntartott támogatást igényelt, mivel akkor magának építette, újította a füredi házat. Nagyon behozza a ráfordított pénzt, viszonylag gyorsan is. Viszont szinte pontosan ki lehet számolni, ha tudjuk, hogy mennyi a rezsink. Ki lehet matekozni, hogy mennyi év alatt jön vissza a napelemekre fordított összeg. Úgy gondolom, hogy amennyiben nem hónapról hónapra élünk, hanem van némi megtakarításunk is, akkor érdemes ilyen beruházáson gondolkozni, mivel az időtálló, környezetet is védjük vele, és rengeteg pénzt meg is tudunk spórolni. A mi hazánkban sajnos gyakran látjuk azt a példát, hogy nem gondolkoznak jóval előre az emberek, hanem éppen csak az aktuális igényeiket akarják kielégíteni. Ezen kívül nem szeretnék elmenni amellett a tény mellett, hogy mennyiben hozzájárulhatunk így a környezetünk védelméhez. Mindig is fontos volt a számomra a környezetvédelem, de ilyen mértékben, mint egy napelem rendszerrel, soha nem tudtam sajnos hozzájárulni a környezetvédelemhez. Eddig egyáltalán nem gondoltam, hogy nekünk is lehetne napelemünk, mivel nem voltam elég tájékozott, és nem voltam tudatában, hogy milyen napelem pályázatok vannak magánszemélyek részére. A napelempalyazatok.hu az a weboldal, ahol Ernő is utánajárt mindennek, és nem is csalódott, sőt! Mondta, hogy mindenképpen ezen a honlapon informálódjak, mert itt mindenre megkaphatom a választ.

napelem pályázat magánszemélyeknek

Azóta eltelt egy teljes év, és most tartunk ott a családommal, hogy Ernő biztatására felkerestük a napelempalyazatok.hu weboldalát, hogy helyszíni szemlét kérjünk, vajon a mi házunk alkalmas lenne e napelem rendszert telepítésére. Nagyon sok mindent figyelembe kell venni ilyenkor a felmérőknek, hiszen a legelső és legfontosabb szempont az, hogy biztonságosan tudják telepíteni a rendszert, és az utána lévő használata is biztonságos lehessen. Elképesztően izgatottan várjuk már, hogy mi lesz a végkifejlet, de mindenképpen pozitívan állunk hozzá és nagyon várjuk, hogy végre nekünk is legyen napelem rendszerünk.